Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Archiv > Ohňový semafor a křehká guma

Ohňový semafor a křehká guma



Napsal Vetrová Klaudia :: [11. 4. 2015 21:36]
Naposledy upravené upravil Spáčilová Libuše :: [11. 4. 2015 21:44]

 

Netradiční hodinu chemie zažili v pondělí 16. února 2015 žáci Základní školy Vodní v Mohelnici. Studentky Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Michaela Škopíková a Adéla Jeništová školákům předvedly, že chemie nemusí představovat jen šprtání vzorců, ale může to být i velká zábava. Studentky seznámily žáky nejprve s vůněmi a pachy a jejich praktickým využitím. Představily jim například aromata, která se používají do mycích a čisticích prostředků, a ukázaly i jejich přínos v kuchyni, kdy mohou vylepšit chuť jídla.

Atraktivní podívanou nabídly další části přednášky zaměřené na světlo a tmu a na teplo a chlad. Dívky školákům ukázaly například semafor, kdy tekutina bez dalšího zásahu měnila postupně barvy ze zelené na červenou a oranžově žlutou. Vše je založené na jednom z nejdůležitějších chemických procesů - oxidaci a redukci. Studentky také ukázaly, že oheň nemusí hořet jen oranžově. A vytvořily opět trojbarevný semafor, tentokrát z plamenů, jejichž barva závisí jen na tom, jaká látka se přidá. Velmi zajímavé byly pokusy se suchým ledem a s kapalným dusíkem. Suchý led, jehož teplota je kolem minus osmdesáti stupňů Celsia, vytváří studený kouř. Používají ho například filmaři. Stačí si jen vzpomenout na známou scénku z večerníčku, kdy Krakonoš vystupuje z mlhy, respektive ze studeného kouře. Teplota kapalného dusíku klesá až k minus dvěma stům stupňů. Studentky v něm na chvíli nechaly gumovou hadičku. Ta ztvrdla natolik, že se rozletěla po jedné ráně kladívkem na drobné kousky. Podobně dopadla během chvilky i květina. Pak ní stačilo jen trochu ťuknout a opadala. „Názorně tak předvádíme, že když se materiál zmrazí, změní se jeho vlastnosti," vysvětlila Adéla Jeništová. A k pokusům si vybraly i některé žáky. Stejný kapalný dusík jim nalily na ruku. Přestože někteří školáci měli obavy, že dopadnou podobně jako květina, nestalo se tak. Dusík je kapalina, a tak po ruce stéká. Zároveň vytvoří tenoučkou izolační vrstvu, takže se kůže nepopálí. Trvá to ale jen pár sekund. Je to podobné jako kapka vody v rozpálené pánvi. Taky se hned neodpaří," objasnila Michaela Škopíková. Vyvrcholením ale pro všechny byla příprava zmrzliny pomocí kapalného dusíku. Stačilo jím jen zalít v míse smíchaný cukr, smetanu, barvivo a aroma. Během několika sekund byla zmrzlina hotová a školáci mohli ochutnávat.

Netradiční hodina se školákům líbila. „Nejvíc se mi líbily pokusy s kapalným dusíkem, hlavně výroba zmrzliny a mražení kytky. Když je zajímavé učivo, tak mě chemie docela baví," podělil se o své dojmy Matyáš Kotrle z VIII.B.

 

100_1158.jpg 100_1192.jpg100_1194_2.jpg